Elemekről

2017.05.23

Fogadjátok szeretettel e pár sort az elemek általam megtapasztalt lényegéről.  

Jang föld - a szikla !

Néz rá erre a képre , te mit látsz ? Én egy merev magasba tornyosuló sziklát , akinek szépsége távolból az igazi. Ha közelebb mész hozzá elfog egy érzés hogy sose érheted el verejték nélkül a csúcsát , s a belsejébe sem juthatsz kemény munka nélkül . Ott áll szilárdan , mint aki évmilliókat átélt és semmi és senki nem tudta őt elmozdítani . Büszke magára , de ez természetes neki. Nem akar sehova menni , ott jó Neki,  úgy ahogy van minden. Felmászhatsz rá , de ne várd hogy segítséget nyújt , és nem azért mert nem akar hanem mert nem tud. Külsejét az időjárás és a természet formálja , ehhez pedig hosszú idő kell. Ilyen embernek képzelem el a jang földet , akit ha közelebbről szeretnél megismerni , bizony kemény munka és kitartás kell hozzá és akkor sem biztos megismered igazi belső világát. Magabiztossága és makacssága olykor teljesen elérhetetlené teszi őt. Hallgatása pedig évek múlva sem változik, csak annyit és akkor közöl , ha szükséges és megérett benne. Azt a tervet hozta hogy ami van abból a legtöbbet hozza ki , a dolgokat és önmagát is maradandóvá tegye .  Nem fél dolgozni , nem fél semmitől kivéve saját érzelmeitől, melyeket magának sem tud és nem is akar megfogalmazni. Ő a föld aki hallgat mint egy sír , pedig mélyen nagyon mélyen ott a tüzes melegség benne. Ő maga az otthona , ha ezt biztonságban tudja , könnyeben engedi el magát és önbizalma is megnő . S egy szikla mikor lehet a legbiztonságosabban , ha felhő takarja , hisz megóvja őt a külső szemlélőtől . A felhő a jin víz , ezért értik meg egymást igazán. Egy gond van , ha jin víz úgy dönt tovább kúszik, ami vele sűrűn előfordul , hisz lételeme a mozgás....  Ahogy egy jang föld halad élete színpadán előre , egyre inkább megérti önmagát és adottságait , ekkor válik igazán tiszteltre méltóvá úgy távolról mint közelről is.  


Jin föld - a rejtett kincs !

Az egyedüli elem , amelyikről azt gondolom életet ad mindennek . Az emberiség a vizet tartja az élet nélkülözhetetlen elemének, én azt gondolom minden a földből születik. Nyilván szüksége van vízre , ásványokra, de ez mind benne van. Csak nem látni , mélyen gyökerezik , kell a segítség hogy előkerüljön. A legszárazabb sivatag mélyén is víz és ásvány van. Egyedül nem képes ezeket felszínre hozni , ezért mindig szüksége van segítségre. Így képzelem el a jin föld embereket is , ott van benne minden mire szüksége van életében , csak annyira mélyen és annyira nyilvánvalóan számára , hogy ezt ő nem érzékeli és nem tudja. Kell kívülről egy segítség aki rávilágít mi mindenre képes. Ezt egy jang fa tudja igazán megmutatni neki. Képzeld el , ahogy kinő belőle,  magasra , a földről nézve olyan mintha az ég tetejét elérné. Koronája árnyékot ad , gyökerei pedig átölelik a föld belsejét. Bizalom kialakulása köztük már nem kérdés. A jin föld pedig rájön a benne lévő dolgok életed adó képességek. hisz a jang fa is belőle lett és belőle táplálkozik. Szárnyalni kezd és határtalan képességei felszínre kerülnek. 

  

Jang fém - a harcos !

Védelmező , igazság bajnoka , fontos hogy legyen célja amiért kiállhat , harcolhat . Teljesen elkötelezet az igazság , erkölcs mellett . Mentális ereje nagy . Ő az aki kitapossa az utat mások előtt . Erős indulatokat válthat ki másokból , vagy szeretik vagy utálják . Nem diplomatikus. Gyengéd érzelmeit nem osztogatja . Oda kell figyelnie hogy érzelmeit ki tudja fejezni . Ő nem sír az a gyengeség jele számára , minden áron erősnek szeretne látszani , a gyengeséget összekeveri az érzelmeivel . Csak ez elvei szerint él . Határozott elképzelései vannak és ezeket hajlamos erőltetni is . Nem szeret kompromisszumot kötni . Fontos hogy bátornak lássák . Nem tud mit kezdeni kihívások nélkül , ha nincs célja saját magát is megsebezheti . Hatalmas szíve van , de ha megbántják nem felejti el. Csak egyetlen dolog pusztíthatja el ha megkérdőjelezi önmagába vetett hitét . Igazi vezető jegy nem alkalmas alkalmazottnak . Az igazi jang fém képes segítséget kérni , lojális munkatárs , nem vesztegethető meg . A konkurenciát ellenségnek nézheti és háborúnak tekinthet minden személye ellen irányuló negatív megnyilvánulást . Kézügyessége nem túl jó , nála a hatékonyság és gyorsaság a lényeg.

Jin fém - a drágakő !

Hozott magával egy tehetséget és azt a képességet , hogy ezt megmutassa , átadja a külvilágnak . Tudja érzi hogy nagy dologra hívatott , lételeme , hogy elismerjék , hogy adhasson magából valamit a világnak . Kreatív , a hétköznapi dolgokat is feldobja valamivel , ad a külsejére . A figyelmet a visszahúzódásával éri el vagy színpadra lép és ott éri el hogy figyeljenek rá . Nagy elvárásai vannak saját magával szemben , lételeme hogy büszke tudjon lenni saját magára . Racionálisan dönt , jó a kapcsolatteremtő képessége . Ha valamit nem tud saját kudarcaként éli meg . Inkarnációs feladata nem kell mindenben tökéletesnek lennie. Vigyáznia kell ne szálljon el magától .

Jang Tűz - nap az égen !

Energikus , sugárzó , ő a nap aki mindenkire süt megkülönböztetés nélkül , jókedvű , derűs , optimista . Megpróbál mindenkivel kedves lenni . Mindent a jó oldaláról fog fel , hirtelen haragú de ahogy jött úgy el is múlik , nem tud haragot tartani , ami a szívén az a száján is , ebből sokszor gondja is akad . Nem tud alakoskodni , mert magából indul ki és sose néz a szándék mögé , nem tudja elképzelni hogy vele kiszúrnának , s így sokszor azon kapja magát hátba támadták . Rutinorientált , ha kialakít egy rutint ahhoz tartja magát . Nehéz fejlődnie , mert nehéz észrevennie a hibáit . Meg kéne állnia időről időre és végiggondolni az életét és célt kitűznie aztán végrehajtani . Két végén égeti a gyertyát és nem veszi tudomásul hogy ő is sérülhet , kifogyhatatlan energia forrása pedig elapadhat . Mindig csinálni akar valamit és azt lehetőleg a leg tökéletesebben . Számára természetes hogy a középpontban van , egója nagy , tudja is magáról és igényli is a figyelmet . Ahol nem lehet önmaga , nem szólhat kedvére ott depressziós lesz . Titkos fegyvere a sármja , barátságos kisugárzása . A munkában önállóan dolgozik , nem tűri ha beleszólnak a dolgába , nem kér a kéretlen tanácsokból . Nagyon szereti a dicséretet , de nem fogja kérni . Fontosak a kapcsolatai , azokkal barátkozik akik előtte vannak , és nem megy senki után ha nincs közös érdeklődés . Életfeladata megmutatni , hogy hogyan legyen valaki nagyvonalú és hogyan lépjen túl a problémákon , hogyan legyen optimista . Nem erősége az önfegyelem és titoktartás , nem tudja szétválasztani az érzelmeket az értelemtől . Párkapcsolatban szenvedélyes , magas szinten éli szerelmi életét , a fagyós légkörben nem tud hosszútávon meglenni . Sokszor megbántja partnerét , de ezt észre sem veszi . Fontos számára egy kapcsolatban a minőség , a közös szint , ellenkező esetben elmúlik a szenvedély .

Jin Tűz - a gyertya !

Irányt adó .  Képes melegséget árasztani , de csak annak aki kéri . Akkor tud kibontakozni ha szükség van rá . Bármilyen esemény történik azt lereagálja magában , ő a legérzékenyebb ember , mindent magában integrál le , csak látszólag hűvös kisugárzású . Ha megbántódik magában rágódik és mikor eléri tűrőképességének határát felrobban , ez az az eset amikor egy gyertya felgyújtja az egész házat , port és hamut hagy maga után. Tudatosítani kell önmagában erejét és helyes irányba terelni azt !  Önmagát nem érdemes feláldoznia , saját szükségleteiről gondoskodnia kell , hogy utat tudjon mutatni . Iránymutatásra született ! Mindent érteni akar , ami viszont elsőre nem érthető és világos elkönyveli hogy hülyeség és azzal nem akar tovább foglalkozni , meg is indokolja magának miért nem is érdemes vele foglalkozni . Szabálykövető de nem ragaszkodik hozzá hogy ő állítsa fel őket , viszont ha nincs szabály káoszt él meg ennek pedig hátulütője hogy rugalmatlanná válik . Minnél stabilabbá tud válni annál gyanakvó mentesebb lesz , ezáltal magabiztos és ha magabiztos lesz ragyogni fog .

Jang víz - az óceán !

Fékezhetetlen energia , hihetetlen mélységei vannak , felfedezhetetlen , megfoghatatlan a gondolkodása . Kiismerhetetlen , racionálisan közelíti meg a dolgokat , érzékeny . El tudja különíteni az érzelmeket az ész érvektől . Türelmetlen , kreatív és alaposan kidolgozza a részleteket . Mer álmodni , bukásának forrása a türlemetlensége , túlrészletezése . Ha elhatározz valamit attól senki nem tántorítja el , nem szeret szabályok szerint élni , nem szereti a konvenciókat , ő a saját törvényei szerint él . Tudatosan oda kell figyelnie , hogy lazítson . Két dolog ami tönkreteszi a harag és a stressz , ugyanis agresszívvá válhat tőlük és megbánthatja a környezetét . Indulatait meg kell tanulnia kezelni ! Belső késztetést érez hogy vigye valamire és minden képessége megvan hogy el is érje .

Jin víz - a felhő !

Változékony , álmodozó , megfoghatatlan akár a felhő . Fejben élő ember , rengeteg dolog jár a fejében , érzelmes , nagyon intuitív . Távolságtartó , nem lehet a közelébe férkőzni , sose tudod mi jár a fejében. Megérzései élete alapeleme . Egyfolytában jön megy , egyik pillanatban itt van aztán már máshol , de ha úgy tűnik is hogy ott van lehet hogy csak fizikálisan , mert fejben éppen egészen máshol jár . Azzal foglalkozik csak ami érdekli , az újdonság adja az élet értelmét . Ő ötletező nem megvalósító , újszerű dolgokon tőri a fejét állandóan . Visszavonul és külön világot teremt magának , türelmetlen és ezért követhetetlen , nehezére esik megfegyelmezni gondolatait , ő a szétszórt zseni . A buta emberekkel nem tud mit kezdeni , nem haragtartó és nem érdekli kinek mi a véleménye . Erőssége , hogy inspiráljon másokat , mindenkivel barátságos . Egy dolog űzi ki a világból ha megkérted mire gondol , ugyanis nagyon zavarja ha bele akarnak látni a fejébe kéretlenül . Pontosan tudja mi folyik körülötte , csak látszat hogy azt se tudja hol van éppen és mi zajlik amíg ő el van a gondolataival. Versenyszellem tönkreteszi a lelkét , nem erre született .

Jang Fa - az árnyékadó

Tiszteletet parancsoló ember , védelmet nyújt. Van benne egy késztetés , hogy megvédje a környezetét és nem csak tanácsot ad, hanem lehet , hogy el is intézi helyetted a dolgokat. Segítőkész , lehet rá számítani , más ember hajlamos a közelében elveszíteni az önállóságát . Erős , egyenes ,őszinte , ő nem tud kertelni . Fontos neki az elismerés . A változással érdekes a kapcsolata , mert nagyon sokáig ellenáll a változásnak , amit elhatároz azt tartja is , inkább törik mint elhajoljon . Idő kell a változáshoz , lassan de biztosan változik , hosszú idő kell neki míg megérik benne a változásra való igény. Élete során ő változik a legtöbbet a többi jegyhez képest . Nem érdemes vele vitatkozni , mert nem fogja belátni hibáit . Erősen kötődik gyökereihez . Hajlamos szétágazódni , fontos hogy mit gondolnak róla , kompromisszumképtelen , saját kárán tanul . Vezető típus , egyedül szeret dolgozni , a munkabarátság is addig tart amíg van közös cél . Kapcsolataiban hajlamos kész tényként kezelni a kialakult helyzetet és meglepődik ha azt halja dolgozni kéne folyamatosan a kapcsolatán . Érzéseit illetően nem túl közlékeny annak ellenére hogy nagyon tud kötődni , élete párja lesz az utolsó aki megtudja mit érezz iránta . Túlélő képessége átsegíti legnagyobb nehézségein is .

Jin fa - a diplomata

Minden esetben eléri a célját ! Kompromisszum képes . Mindig megtalálja a lehetőségeket , kivár a cél érdekében . Élete nem arról szól hogy dacoljon a nehézségekkel , ő rávezet arra az útra amit ő szeretne . S ha nem megy egyik irányból , keres egy másikat . Nem alkalmas vezetőnek , mert nem tud konfrontálodni , mindig egyensúlyra törekszik . Nem szereti a nyílt ellenségeskedést és inkább kikerül minden vitát. Nagyon befolyásolható , a békesség kedvéért sok mindenre képes. Nehéz döntéseket nem tud egyedül meghozni . Önbizalma másoktól függ , meg kell tanulnia , hogy mindenkinek nem fog tudni megfelelni ! Mindig van egy B terve.